Magunkról

A Sulyán cukrászda története

 

A Budapesttől alig 25 km távolságra található veresegyházi Sulyán cukrászda 1980. május 25-én alakult.

Alapítója Sulyán Pálné  és férje Sulyán Pál cukrászmester volt, aki kisiparosként kezdte el üzemeltetni a cukrászdát. Eleinte ő maga dolgozott ebben a piciny cukrászdában egy cukrásszal majd egy segítő családtaggal, de amikor (a bérleti jog megszűnésének következményeként) férjével Sulyán Pállal együtt felépítette és üzemeltetni kezdte a jelenlegi cukrászdát, kénytelen volt az egyre nagyobb igények kielégítése végett még több cukrászt alkalmazni. A hajdani kicsi, gépekkel nem túlságosan felszerelt cukrászda egy nagy, modern cukrászüzemmé és értékesítővé nőtte ki magát. Közben a két fiú is kitanulta a cukrászszakmát és ifj. Sulyán Pál igen szép eredméyneket ért el a különböző cukrászversenyeken: 

1984-ben az Ausztriában megrendezett Nemzetközi Cukrásztanuló versenyen nyert ezüstérmet,

1984, 1985 és 1986 években elnyerte a "Taverna Vándorkupát"

1985-ben a Hungár-Hotel Kupát arany érmet nyert,

1988-ban mestervizsgát tett,

1992-ben megrendezett országos cukrász versenyen ''Aranysapka" díjat és három aranyérmet nyert,

1992-ben Frankfurtban a Nemzetközi Gasztronómiai Olimpián arany és ezüst érmet kapott,

1993-ban Basel-ben rendezett Cukrász Világbajnokságon a Magyar Nemzetu Csapat tagjaként ezüst és bronzérmes lett,

1994-ben Karsauhéban az Európa Kupán arany érmet és különdíjat kapott,

1999-től a Cukrász Iparosok Országos Ipartestületében vezetőségének tagja,

2004-től a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Zsűrijének tagja

2006-ban az Első Magyar Gasztronómiai Lovagrend mestere

2006-tól 2008-ig a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke

2010-ben az I. Magyar Gasztronómiai Lovagrend lovaggá ütötte

 

1992-ban a Sulyán-család megalakította a Sulyán és fiai Kft.-t. A szépen fejlődő üzletnek köszönhetően sikerült 1995. június 16-én megnyithatta kapuit Gödöllőn is a Sulyán Cukrászda, majd 2006. júniusában Veresegyházon egy kis fagyizó az Innovációs Központ épületében. A termelés a veresegyházi és gödöllői cukrászda üzemében történik, az üzemeltetés továbbra is a családi vállalkozásban folyik.

2010-ben Sulyánné Benkó Katalin cukrászmester (az ifjabb Sulyán Pál felesége) Szilvagombóc tortája nyerte ameg Magyarország születésnapi tortája címet. Az ő tevékenységéhez tartozik az alkalmi és figurális torták készítése is.

A cukrászdákban a hagyományos torták és cukrászsütemények éppúgy megtalálhatóak, mint a korszerű táplálkozásnak megfelelő és különleges készítmények, édes és sós teasütemények is. Egyedi születésnapi, esküvői, karácsonyi, Valentin-napi, nőnapi, húsvéti és anyák napi torták széles választéka várja a cukrászdákba betérőket. Főzött és valódi gyümölcsből készült fagylaltok színes pallettájából válogathatnak a kedves vendégek. A család célja az, hogy a vásárlók minél szélesebb körű igényeit kielégítsék, illetve hogy a magyar tradícionális cukrászat hírét öregbítsék.

Vissza az előző oldalra