A Sulyán Cukrászda története
A Budapesttől alig 25 km távolságra található veresegyházi Sulyán cukrászda 1980. május 25-én nyitotta meg először kapuit.
Alapítója Sulyán Pálné cukrászmester, és férje Sulyán Pál volt, akik kisiparosként kezdték el üzemeltetni a cukrászdát. Eleinte Sulyán Pálné maga dolgozott ebben a piciny cukrászdában egy cukrásszal majd egy segítő családtaggal, de később férjével együtt felépítette és üzemeltetni kezdte a jelenlegi cukrászdát. A sikereknek köszönhetően, az egyre nagyobb igények kielégítése végett még több cukrászt alkalmaztak. A hajdani kicsi, gépekkel nem túlságosan felszerelt cukrászda egy nagy, modern cukrászüzemmé és értékesítővé nőtte ki magát. Közben a két fiú is kitanulta a cukrászszakmát és ifj. Sulyán Pál igen szép eredményeket ért el a különböző cukrászversenyeken:
1992-ben a Sulyán-család megalapította a Sulyán és Fiai Kft.-t. A szépen fejlődő üzletnek hála 1995. június 16-án megnyithatta kapuit Gödöllőn is a Sulyán Cukrászda. A termelés a veresegyházi cukrászda üzemében történik.
2010-ben Sulyánné Benkó Katalin cukrászmester Szilvagombóc tortája nyerte meg a Magyarország születésnapi tortája címet.
2012 -ben szintén ő kezdett el kísérletezni a szaloncukor készítéssel. Eleinte minden egyes szemet kézzel formázott eredeti Lübecki marcipánból, és mártóvillával mártogatta őket csokoládéba. A családi és munkatársi körben aratott nagy sikerek után úgy döntöttek megpróbálják a szaloncukrok magasabb szintű termelését és értékesítését. Hamar sikerült hatékonyabb módszereket alkalmazniuk, így elhagyhatták a cukrok egyenkénti kézzel történő csomagolását is, amit sokszor éjszakába nyúlóan végeztek.
A szaloncukor gyártása Sulyán Pál irányítása alatt áll.
A prémium minőségű szaloncukraink számos versenyen értek helyezéseket:
2014. Év Szaloncukra: karamellás, mandulás étcsokoládé trüffel szaloncukor
2014. Arany minősítésű szaloncukor: Marcipános szaloncukor édesítőszerrel
2015. Év szaloncukra: Parajdi sós karamellás rumos, kávés trüffel szaloncukor
2015. Ezüst minősítésű szaloncukor: Konyakmeggyes étcsokoládé trüffel szaloncukor
2015. Bronz minősítésű szaloncukor: Rumos-kávés étcsokoládé szaloncukor édesítőszerrel
2015. Bronz minősítésű szaloncukor: Narancsos forralt vörösboros zselés szaloncukor édesítőszerrel
2020. Az Év Cukormentes szaloncukra: Marcipános aszalt szilvás, diós szaloncukor édesítőszerrel
2020. Az Év Kézműves szaloncukra 3. helyezett: Tökmagos fehércsokoládé trüffel szaloncukor
2021. Év Szaloncukra: Egy falat mennyország szaloncukor
2021. Év Kézműves szaloncukra: Roppanó kekszes fehércsokoládé trüffel szaloncukor
2022. Év Kézműves szaloncukra 2. helyezett: Sacher szaloncukor
2022. Év legjobb marcipános szaloncukra: Marcipános mézes narancsos szaloncukor
2023. Év Cukormentes Szaloncukra 3. helyezett: Aszalt gyümölcsös édesítőszeres szaloncukor
2023. Év A gyerekek kedvenc szaloncukra: Kék spirulinás rágógumis robbanócukros fehércsokoládé trüffel szaloncukor
2024. Az Év Szaloncukra 3. helyezett: Mogyorókrémes chips-es szaloncukor
2024. Év A gyerekek kedvenc szaloncukra 2. helyezett: Robbanó cukros popcornos szaloncukor
A szaloncukor történet azóta is töretlen, mára sikerült országos hívnévre szert tenni, sokak a munkahelyük céges ajándéka által ismerték meg cégünket, de még határon túlról is érkeznek megkeresések. Ez köszönhető az azóta folyamatosan bővülő karácsonyi termékpalettának is, ahol többek között bejglikkel, krémekkel, lekvárokkal, és sok más hagyományos és újhullámos édeséggel találkozhatnak. Karácsonyi szezonális termékeinket megtalálhatják viszonteladóinknál is.
A cukrászdákban a hagyományos torták és cukrászsütemények éppúgy megtalálhatóak, mint a korszerű táplálkozásnak megfelelő és különleges készítmények, édes és sós teasütemények is. Egyedi születésnapi, esküvői, karácsonyi, Valentin-napi, nőnapi, húsvéti és anyák napi, Halloween-i torták és desszertek széles választéka várja a cukrászdákba betérőket. Főzött és valódi gyümölcsből készült fagylaltok színes palettájából válogathatnak a kedves vendégek, illetve ebből készülnek a parfé tortáink is.
Sajnálatos módon 2020. novemberében Sulyán Pálné, 2023 decemberében pedig Sulyán Pál alapítók elhunytak így a jelenlegi tulajdonos ifjabb Sulyán Pál.
A vezetőség célja az, hogy a vásárlók minél szélesebb körű igényeit kielégítsék, illetve, hogy a magyar tradicionális cukrászat hírét öregbítsék.
RÓLUNK ÍRTÁK
2022. Street Kitchen:
https://www.youtube.com/watch?v=Qzw7o_hfLKU
Presidium:
https://presidium.hu/hu/premium-edesseg/sulyan-szaloncukor/sulyan-tortenet
https://www.mindmegette.hu/karacsony/az-ev-szaloncukra-2023-ime-a-nyertesek
https://azevszaloncukra.hu/nyertesek/2021
https://azevszaloncukra.hu/nyertesek/2020
Gödöllő hírek:
Almárium : (26 perctől)
https://mediaklikk.hu/almarium/video/2022/12/23/almarium-2022-12-23-i-adas-1-resz/
Origo.hu
https://www.origo.hu/karacsony/20141216-kezmuves-szaloncukor.html
Ring magazin:
https://ringmagazin.hu/2010/08/04/szilvagomboc-torta-az-orszag-tortaja/
Hírextra:
https://www.hirextra.hu/2010/08/20/hogy-kerul-a-szilvagomboc-a-tortaba/
VEOL
https://www.veol.hu/cimlapon/2010/08/szilvagomboc-az-orszag-tortaja-jopofa-a-kulleme-es-igen-finom
minap.hu
http://old.minap.hu/news.php?extend.28231
Gödöllői Szolgálat magazin 4. oldal:
http://www.szolgalat.com/gszolga100825.pdf
Közszolgálat magazin 62. oldal.
http://epa.oszk.hu/02200/02218/00012/pdf/EPA_02218_Kozszolgalat_2012_06.pdf
https://hajonaplo.ma/eletmod/a-szilvasgomboc-torta-titkai.html
Metropol:
https://metropol.hu/aktualis/2021/06/koronavirus-fagylalt-vakcina-fagyizo
Veresi Krónika 9. oldal
https://www.veresegyhaz.hu/_upload/editor/Onkormanyzat/VeresiKronika/veresi_kronika_2012_04.pdf
MBÉ magazin 23. oldal
https://www.borrend.hu/borrend_s/ns1/3qaPxmjhBCOdux1GUTlkNZ/med/mbe202101.pdf